Rólunk írták

Nagymegyer bemutatkozik

A Klub „Bemutatkozik…” sorozatában az áprilisi klubnapon Nagymegyer volt a vendég. Martényi Árpád, a klub vezetõje köszöntötte a klubtagokat és a vendégeket, majd tájékoztatást adott a Szövetség mindennapi munkájáról, eseményeirõl. Ezután került sor az Alsó-Csallóközi, közel 10 ezer lakosú, 90%-ban magyarok lakta város bemutatkozására.
Ennek keretében Rugyicki László polgármester mondott köszöntõt, Varga László adott történelmi áttekintést a városról, Mikóczi Dénes, alpolgármester, a helyi termálfürdõ igazgatója a fürdõ fejlõdésérõl és a város életében betöltött szerepérõl beszélt, Dömény Zoltán, helyi képviselõ, borász pedig a helyi szõlõ- és borkultúrát és saját pincészetét mutatta be. Az egyes elõadások között a város fiataljai verssel, zenével és tánccal adtak ízelítõt a magyar közösség kulturális életébõl. A bemutatkozást Rostás László, a Nagymegyes és Vidéke Célalap elnöke és Csémi Andrea vezette.
A csaknem másfél órás mûsor után Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke köszönte meg a fellépést, továbbá azt a szervezett munkát, ami a városban a mindennapokon folyik a magyar identitás megõrzéséért.
A klubnap végén a vendéglátók szervezte baráti beszélgetés keretében megkóstolhattuk Dömény Zoltán borait is.

(Rákóczi Hírvivő, A Rákóczi Klub hírei, Martényi Árpád, 2010. május)

Nagymegyeren méltóságteljes volt az ünneplés

Nagymegyeren március 13-án a Csemadok Nagymegyeri Szervezete, az MKP helyi szervezete, a városi művelődési központ és a 23. Arany János cserkészcsapat szervezésében került sor az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 161. évfordulója alkalmából tartandó ünnepi rendezvényre.
A rendezvény délután fél ötkor vette kezdetét a református temetőben Szeghy Zsigmond honvéd sírjánál, ahol a Nagymegyeri Nyugdíjas Klub Nefelejcs éneklőcsoportja és Zakál Gyula versmondó közreműködött, emelve ezzel is az ünnep hangulatát. A sírnál ünnepi beszédet mondott Bauer Edit európai parlamenti képviselő. Bauer Edit, felidézve a forradalom főbb eseményeit, kiemelte a szabadságharc céljainak, értékeinek fontosságát. Beszédében felhívta a figyelmet a politikai választás jogára, amelyért 1848-ban még küzdeni kellett. A kor mai emberének ez jog már természetes, viszont kérdéses, hogy mennyire tud ezzel a lehetőséggel élni, ezzel is befolyásolva saját életét- emlékeztetett a képviselő asszony.
Az ünnepi rendezvény hat órakor folytatódott a városi művelődési központ nagytermében „Emlékezz magyar” címmel. A rendezvényen beszédet mondott Dr. Farkas Géza, a Pozsonyi Magyar Nagykövetség főkonzulja.
A kulturális műsorban részt vettek a város iskoláinak tanulói, Zakál Gyula versmondó és a Bárdos Lajos Vegyeskar. Az ünnepséget a „Századok” című rockzenei műsorral végződött, amelyben közreműködött Csóka Ferenc, Petőcz László, Molnár Pál és Jány György.


(Felvidék Ma, Varga Zsolt, 2009.03.15.)

Kulturális napok tizenhatodszor

Az 1675 és 1749 között élt Nagymegyeri Besnyei György bibliafordító, esperes tiszteletére tartanak a csallóközi városban immár tizenhatodik alkalommal kulturális napokat.A rendezők, a Csemadok helyi szervezete, a református egyház és a városi művelődési otthon november 9-én, vasárnap 15 órakor az Öreg utcai református templom falán elhelyezett Nagymegyeri Besnyei György-emléktábla megkoszorúzásával kezdik el az eseménysorozatot, majd ugyanitt nyitják meg A Biblia éve elnevezésű kiállítást is.A XVI. Nagymegyeri Besnyei György Kulturális Napok rendezvényei november 14-én a magyarországi Sziget Színház József és a színes, szélesvásznú álomkabát című musicaljének bemutatójával folytatódnak a művelődési otthonban.A helyi Janiga József Művészeti Alapiskola ad otthont november 19-én a sorban következő rendezvénynek, Jónás Csaba és Tarics Péter A kő marad című előadóestjét nézhetik meg az érdeklődők Wass Albert születésének 100. évfordulója alkalmából.
A rendezvénysorozat következő állomása december 7. lesz, a művelődési központban amolyan karácsonyváróként a város magyar óvodájának és alapiskolájának gyerekei és tanulói mutatkoznak be az erre az alkalomra készített kultúrműsorukkal.A XVI. Nagymegyeri Besnyei György Kulturális Napok már hagyományosan a református templomban adventi hangversennyel zárulnak, a mostani időpontja december 14. lesz. Az eseménysorozat támogatói között ott találjuk a magyar oktatási és kulturális minisztériumot.


(Kovács Zoltán,Csallóköz, 2008, november 8.)

740. születésnapját ünnepelte Nagymegyer

A legtöbb magyar nemzetiségű lakossal bíró szlovákiai város szombaton ünnepelte első írásbeli említésének 740. évfordulóját, az október 25-i ünnepség rendezői a Nagymegyeri Városi Önkormányzat, a Csemadok helyi szervezete és a városi művelődési otthon voltakA rendezvénysorozat délután fél háromkor kezdődött a kultúrház emeleti kistermében megnyitott történelmi dokumentum-kiállítással, mely a város múltjából villant fel egy-egy szeletet. A Győr-Moson-Sopron Megyei Levéltár igazgatója, Néma Sándor mutatta be a kiállítás anyagát a jelenlévőknek, ott voltak közöttük azok a vendégek is, akik azon hazai és magyarországi települések legtöbbjét képviselték, melyeknek nevében úgyszintén szerepel a Megyer név. Megjelent a Kismegyert képviselő Győr küldöttsége, élén Dr. Schmidt Péter alpolgármesterrel, a magyarországi Bábonymegyert Dr. Ruff Flórián polgármester képviselte, Megyer település nevében Pajer Kristóf polgármester érkezett a Csallóközbe, Vasmegyerről Vass Imre polgármester, Békásmegyerről Bús Balázs polgármester vezette küldöttség jött el az ünnepségre, a Pest megyei Tápiógyörgyéről, mely az egykoron volt három településnek, Nagymegyernek, Kismegyernek és Györgyének az utódja, többek között Németh István önkormányzati képviselő érkezett Nagymegyerre. A szlovákiai Megyercs települést Molnár Zoltán polgármester képviselte, Nagymagyarról pedig Matyiaskó László polgármester jött el.


Az ünnepi rendezvény vendégei

Egyébként ennél még több község nevében is megtalálható a Megyer/Magyar név, de ők ezen a napon hivatalosan nem képviselték településüket. A rendezvénysorozat kicsúcsosodása Árpád vezér, a honfoglaló magyarok megyer/magyar törzs vezére szobrának leleplezése, majd megkoszorúzása volt a Bartók Béla téren, ahol ezt megelőzően a magyarországi Regélő Fehér Táltos Dobcsapat bemutatóját nézhette meg az esemény iránt érdeklődő közönség. Nagy Géza és Farkas Attila fából készült szobránál az említett települések küldöttségein kívül Nagymegyer polgármestere, Ladislav Rudický, a Magyar Koalíció Pártja - élén Csáky Pál elnökkel - országos és helyi szervezete, a város magyar tanintézményeinek képviselői, a helyi Kolping szervezet, a Csemadok területi és városi szervezete, valamint Váradi Lajos, a Magyar Köztársaság Nagykövetségének követe helyezte el a tisztelgés koszorúit. Az ünnepség a városi művelődési otthon színháztermében kultúrműsorral folytatódott, fellépett a nagymegyeri Bárdos Lajos Vegyes Kar, a helyi Bartók Béla Alapiskola Igricek csoportja, a Megyer Táncegyüttes a Pántlika zenéjével kísérve, valamint a Gipsy Virtuoso és Dóka Zsuzsa, Kossáry Judit, Bősi Szabó László nótaénekesek. A szombati rendezvénysorozat a kultúrház báltermében megtartott fogadással zárult.


(Kovács Zoltán,Csallóköz, 2008, október 26.)

A vértanúkra emlékeztek a nemzeti gyásznapon

Nagymegyer – A város katolikus temetőjében található Dr. Szaiff József honvéd, orvos sírjánál tartottak megemlékezést és koszorúzást a város társadalmi, politikai szervezetei, tanintézményei és a helyi önkormányzat az aradi vértanúk napja alkalmábólAz esemény rendezője a Csemadok városi szervezete volt. A mintegy száz részvevő a temető kápolnája melletti sírnál először a nyugdíjasklub Nefelejcs népdalkörét hallhatta, láthatta, ezután Zakál Gyula versmondó szavalt, majd Varga László, a helyi Csemadok elnöke, középiskolai történelemtanár beszéde következett, amelyben az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégzett hősökről beszélt. Az október 6-án, délután fél ötkor kezdődött ünnepélyes aktus a Nagymegyeren élt honvéd, orvos, Dr. Szaiff József síremlékének megkoszorúzásával folytatódott, elsőként Sárközy Klára, nagymegyeri parlamenti képviselő, majd Ladislav Rudický polgármester és Kucsera Ilona hivatalvezető helyezték el az emlékezés koszorúit. Őket követően a helyi MKP, a magyar alapiskola, a kereskedelmi szakközépiskola és gimnázium, valamint a Csemadok városi szervezetének képviselői is megkoszorúzták a síremléket. Az ünnepség a magyar himnusz eléneklésével zárult.


(Kovács Zoltán, Csallóköz, 2008, október 7.)

feed-image Hírkövető

joomla.org