Rólunk írták

Újabb teltházas vastaps Boráros Széchenyijének

Újabb teltázas sikert aratott Boráros Imre Széchenyi-alakítása, ezúttal Nagymegyeren.

A művész a helyi Művészeti Alapiskola dísztermében vendégszerepelt Tarics Péter „Magyar evangélium – Széchenyi cselekvő hitvallása" című monodrámájával, amelyet szeptember 9-én mutattak be Komáromban. A darabban Seliern Crescence grófnőt, Széchenyi feleségét Petrécs Anna színművész, Gróf Széchenyi Bélát, a legnagyobb magyar idősebbik fiát pedig Jónás Csaba előadóművész alakította. Boráros Imre szuggesztív, megnyerő és hiteles alakítása nagy sikert aratott a nagymegyeri közönség körében. Öröm volt tapasztalni, hogy az előadáson nagyon sok fiatal vett részt, akik gimnáziumi tanulmányaik során behatóan foglalkoznak a magyar reformkorral, s ezen belül gróf Széchenyi István életművével. Boráros előadássorozatának is többek között az a rendeltetése, hogy a magyar történelem e termékeny időszakát ne csak tankönyvekből, hanem hiteles, a történelmi tényeken alapuló színházi előadásokon keresztül is magukba szívják a diákok, megelevenítve egy-egy történelmi személyiséget a világot jelentő deszkákon.

 


A monodráma története 1820-ban, tehát a magyar reformkor hajnalán kezdődik, és 1860-ig, Széchenyi meggyilkolásáig tart. Az egyfelvonásos színmű öt képben mutatja be Széchenyi nemzetépítő tevékenységét, politikai és közéleti vívódásait, lelkivilágát, a Kossuthtal való vitájának lényegi elemeit, József nádorral és Liszt Ferenccel való kapcsolatát, feleségével, Crescence grófnővel és Béla fiával való sajátos viszonyát, valamint azt, hogy milyen okok vezettek ahhoz, hogy a legnagyobb magyar politikai gyilkosság áldozata lett. A produkciót – stílusosan – Liszt Ferenc muzsikája gazdagította. Az előadás végén – amelyet gróf Széchenyi István születésének 220. évfordulója tiszteletére rendeztek – a nagymegyeri közönség állva, vastapssal köszönte meg a művészeknek a magas színvonalú előadást.

2011. október 03.

K.T., Felvidek.ma

Fotósokk

Fotósokk

LAKSZAKÁLLAS – A fenti címmel rendez kiállítást ma a közelmúltban megalakult Nagymegyeri Fotóklub a komáromi járásbeli település művelődési otthonában.

Foto: Kovács Zoltán

A fotókiállítás anyagát minél több településre szeretnék eljuttatni
Foto: Kovács Zoltán

 

A tárlatnyitó délután két órakor kezdődik, az érdeklődők huszonegy alkotótól összesen 142 fotót tekinthetnek meg, a képek témái a lehetőségek széles skáláját ölelték fel, a kiállítók között az amatőrökön kívül profi fotósok munkáit is látni lehet.

„A Csemadok nagymegyeri szervezetének kezdeményezésére augusztus 4-én alakult meg a Nagymegyeri Fotóklub, tevékenységünket ennek a kulturális szervezetnek a keretein belül fejtjük ki, mely rendelkezésünkre bocsátotta egyik irodahelyiségét. Fontosnak tartjuk a tapasztalatcserét, ezért terveink között szerepel profi fotósokat is meghívni, akik előadásaikkal bővíthetik szakmai tudásunkat“ – közölte a lakszakállasi Virágh Mária, a fotóklub egyik alapítótagja.

A kiállítás anyagát már bemutatták egy szabadtéri tárlaton, a közelmúltban zajlott Nagymegyeri Szent István Kulturális Napokon. A Fotósokk című kiállítás egyébként az egyik kísérőrendezvénye annak a mai lakszakállasi főzőversenynek, mely a II. Lakikatlan Fesztivál nevet viseli (...).

Parameter, 2011. szeptember 3. , Kovács Zoltán

Egy több mint 70 éves barátság

NAGYMEGYER/ TÁPIÓGYÖRGYE – E sorok írója Nagymegyer városa, illetve a Csemadok delegációjának tagjaként vett részt a falunapi ünnepségeken Tápiógyörgyén.

Leginkább az okozott örömöt, hogy új barátságokat köthetek és olyan települést ismerhetek meg, ahol eddig még nem jártam, valamint arról is többet megtudhatok, hogyan is alakult a két település barátsága az elmúlt évtizedek során. Már az érkezéskor gyönyörű kép fogadott, ugyanis az egész faluban gondozott virágágyások szegélyezik az utakat, a központban pedig gyönyörűen felújított községi épületek, az alapiskola, a községháza, a gyógyszertár, a szociális otthon vagy a templom állt. Varró István, a falu polgármestere el is mondta, hogy az elmúlt években rengeteg fejlesztési programban vett részt a falu, amelyekért aztán elismerésekben is részesült.

"2002-ben kerültem a falu élére polgármesterként, 2008-ban sajnos ennek vége szakadt egy időre az akkori képviselő-testülettel való rossz viszonyom miatt, de a lakosok meggyőztek, hogy 2010-ben ismét próbálkozzam meg a választásokkal. Tavaly aztán meggyőző fölénnyel nyertem meg a választásokat, és folytathattam a munkát. Büszke vagyok arra, hogy az én ténykedésem idején sokat fejlődött a falu. Természetesen köszönetet kell mondanom elődeimnek is, akik ehhez megteremtették az alapot, hogy aztán a falu sikerrel pályázhasson a magyar kormány, illetve az Európai Unió pályázatain. Ezen programok keretén belül a falu központját sikerült felújítanunk, közte a római katolikus templomot is. Mivel a templom nincs a falu tulajdonában, így azt nem is tudtuk kezdetben felújítani EU-s alapokból, de a váci püspökkel, Bér Miklóssal való tanácskozásunk után sikerült megoldani,hogy a falu bérbe vegye a templomot, és ezáltal az alapokhoz is hozzáférhettünk. Mégsem maradhatott ez az intézmény renoválatlanul a falu közepén. Az elmúlt évek alatt több elismerést is szereztünk a falunak. 2005-ben megnyertük a magyarországi falumegújítási versenyt, egy évvel később pedig az európai falumegújítási megmérettetésen ezüstérmet szereztünk. 2007-ben a "legvirágosabb magyar falu" címet is elnyertük, ennek köszönhetően képviselhettük a községet az európai Entent Floral elnevezésű versenyen, ahol pedig a második helyet szereztük meg. Örvendek annak is, hogy mindeközben jó baráti kapcsolatot építhettünk ki több európai településsel, köztük három olasz faluval, egy lengyellel, egy svájcival, valamint Nagymegyerrel" - mesélte a polgármester.

A két település barátságának története több, mint 70 évre nyúlik vissza. A helyi Torockó polgári társulás vezetője, Németh Csaba kérdésemre elmondta, hogy a két község képviselőinek első találkozója 1939-ben valósult meg.

A községbe látogató nagymegyeri delegáció tagja volt Gútay László, a városi kultúrház igazgatója, valamint Bittera Zsuzsanna, a Csemadok vezetésének tagja.

Parameter, Vladislav Kmeť, 2011. július 25.

 

Vihar a város felett

A Dunaszerdahelyi Fotóklub tagjai zsűrizték a Nagymegyer másik arca című pályázat képeit, melyre tizenegy fotós küldte el munkáit, alkotásait.

A fotópályázat feltételei között az is szerepelt, hogy az alkotó legfeljebb öt darab 20x30 cm méretű, matt kidolgozásű képpel vehetett részt. A Csemadok Nagymegyeri Alapszervezete által meghirdetett versenyre olyan alkotásokat vártak, melyek a fotósok Nagymegyerrel kapcsolatos élményeit, benyomásait örökítik meg. A szakmai zsűri végül két alkotót is győztesként hirdetett ki: a nagymegyeri Katona Réka Óvó tekintet című alkotását, valamint a Nagymegyeren élő magyarországi Hegedős Péter Vihar a város felett című fotóját díjazták. A beérkezett képekből április 30-án nyílt kiállítás a városi művelődési otthon emeleti termében. A tárlatnyitó a ma zajló II. Kárpát-medencei Megyer Települések Találkozójának nyitórendezvénye volt.

Kovács Zoltán , Paraméter, 2011. április 30

 

Katona Réka: Óvó tekintet

Hegedős Péter: Vihar a város felett

Koszorúzás, koncert, szavalóverseny a nemzeti ünnep jegyében

 

NAGYMEGYER - Több rendezvény is zajlott a csallóközi fürdővárosban a megemlékezések keretében. A 1848/1849-es magyar forradalom és szabadságharc 163. évfordulója alkalmából a nagymegyeri református temetőben Szeghy Zsigmond honvéd sírjánál tegnap délután megtartott koszorúzással tisztelegtek a hősök előtt.

Ünnepi beszédet Varga László helytörténész, a nagymegyeri Corvin Mátyás Gimnázium tanára mondott. Ezt követően az önkormányzat nevében Néveri Sándor polgármester és Lapos Ildikó alpolgármester, valamint a helyi iskolák és azok magyarországi testvériskoláinak képviselői, továbbá a Csemadok, a Magyar Koalíció Pártjának helyi szervezete, a Magyar Köztársaság nagykövetsége, a helyi cserkészcsapat és további nagymegyeri lakosok is elhelyezték az emlékezés koszorúit, virágait.

Délelőtt a gimnázium Zsapka Attila és Madarász András Szabadság – 1848. március 15. című koncertjével emlékezett meg a nemzeti ünnepről.

Ugyanekkor a magán-szakközépiskolában pedig a magyar forradalom és szabadságharc emlékére rendezett szavalóverseny második évfolyama zajlott magyarországi részvevőkkel is.

Egyébként a megemlékezések sora még vasárnap délután kezdődött a városi művelődési otthonban megtartott, A költő visszatér című ünnepi műsorral, melynek keretében fellépett a Vox Megere együttes zenés-verses műsorával, közreműködtek a magyar alapiskola, a művészeti alapiskola és a gimnázium tanulói és a Bárdos Lajos Vegyes Kar is. A vasárnapi ünnepi emlékműsor szónoka Berényi József, az MKP országos elnöke volt.

(Paraméter, Kovács Zoltán, 2011. március 16.)

feed-image Hírkövető

joomla.org