Rólunk írták

Két sztárvendég Szent István ünnepén

Évről évre nagy érdeklődés övezi a Szent István Napokat. Szent István ünnepe, Magyarország „születésnapja” szerencsére nyárra esik, így a jó idő általában adott, a többiről pedig a gazdag műsor gondoskodik. A siker pedig egyértelmű, hiszen immár két és fél napon át zajlik a rendezvény, és kinőni látszik a két helyszínt. (...)  

Ezúttal sem maradhatott el a kerékpáros teljesítménytúra, valamint az evés-ivás. A borászatok bemutatkozása és a borkóstoló rendszeresen hangsúlyos szerepet kap, és a főzőverseny iránt is nagy érdeklődés mutatkozott. A Zárdaudvaron tartott Nagymegyeri Fakanálforgatón tizenhat csapat mérte össze pörkölt- és gulyásfőző tudományát.

Bővebben: Két sztárvendég Szent István ünnepén

Erdélyben (voltam) a nagymegyeriekkel

„Visszajön, ha idejön”- olvasom a Szentegyházasfalu Múzeum Szállójának hirdetésén.

Igen. Így vannak ezzel a nagymegyeriek is. 2013. július 4-én ismét elindult Ambrus Gabika és Rostás László szervezésében a csapat, hogy megismerjék Erdély földrajzi, történelmi és néprajzi nevezetességeit.

Az éjszakai utazás utáni első városnéző sétát Kolozsvárott tettük.Majd a parajdi sóbánya gyógyító hatását érezhettük.Este Szentegyházasfalun felejthetetlen élményben volt részünk,Haas Sándor száznegyven tagú Gyermekfilharmóniájának főpróbája fogadott és varázsolt el bennünket.

Bővebben: Erdélyben (voltam) a nagymegyeriekkel

Szent István királyra emlékeztek

Idén is hatalmas tömegeket vonzottak a már hagyományos Szent István Kulturális Napok a városban. A háromnapos rendezvénysorozatnak évek óta társprogramjai közé tartozik a Megyerock zenei fesztivál, a különböző borászatok bemutatkozása és az államlapító királyunkról elnevezett kerékpáros teljesítménytúra is. Az augusztus 16-18. közötti hosszú hétvégét felölelő színes műsorözön elengedhetetlen része a szombat délelőtti Nagymegyeri Fakanálforgató névre keresztelt szabadtéri főzőverseny az egykori zárda iskola udvarán, melynek idei felvonásába tizenhat csapat kapcsolódott be. A bográcsokban rotyogó gulyások és pörköltek megkóstolása után a zsűri úgy döntött, idén a Vad-Kanok vihetik el a legfinomabb éteknek járó pálmát vaddisznó- és őzhúsból készült gulyásukért. A péntek és szombat esti koncertekre több ezren látogattak ki, és nem csalódtak a két magyarországi együttes produkciói láttán. A létezésének huszonharmadik évében járó Irigy Hónaljmirigy a XXIII. Nagymegyeri Szent István Kulturális Napokon fergeteges koncertet adott, így az azonos korú zenekar és rendezvény együtt ünnepelhette születésnapját. A pénteki Megyerock zenei fesztiválon még a Fool’s Day, King Size és a Big Man Band hazai formációk mutatkoztak be. A szombat esti fő attrakció az 1979-ben alakult Karthago együttes koncertje volt az eseménysorozat nagyszínpadán, az „Elefántok” néhány dalt megvillantottak új albumukról is, de természetesen, nem maradhattak el a régi nagy dalok sem. A kulturális napok műsorözönének fellépői között ott volt a helyi nyugdíjas klub férfi és női éneklőcsoportja, az Igricek népdalkör, a NowEmber és Vox Megere zenei duók, Katona Katalin nótaénekes, a Csiribiri gyermek-néptánccsoport, a Balatonfüredi Fúvósok, a Day Lights és a City Dance Club moderntáncosai, a Seishin Karate Klub sportolói, a Phoenix, az E.T. Band Kevicky Tündével és a Vox Megere együttes. Szent István király nagymegyeri mellszobrának koszorúzási ünnepsége szombaton este zajlott, ahol az esemény díszvendége, Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke mondott ünnepi beszédet, valamint felszólalt még Csicsai Gábor a Híd párt parlamenti képviselője, akinek beszéde alatt a Csemadok helyi szervezetének vezetőségi tagja, Rostás László tüntetőleg hátat fordított. A társadalmi és politikai szervezetek, valamint az egyházak, iskolák és testvértelepülések képviselőin kívül a koszorúzáson részt vett dr. Morován Zsolt, Magyarország Nagykövetségének konzulja is.

Csallóköz, 2013/34 Kovács Zoltán

A nemzeti összetartozás napja

 

Megemlékezés a trianoni békeszerződés 93. évfordulója alkalmából

A nemzeti összetartozás napja az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső nemzeti emléknap Magyarországon, melyet 2010. május 31-én iktatott törvénybe az Országgyűlés.A Parlament a törvény elfogadásával kinyilvánította: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

Tápiógyörgyén 2013. június 1-én a Torockó Baráti Társaság szervezett megemlékezést a trianoni békeszerződés 93. évfordulója és a nemzeti összetartozás napja alkalmából. Az idei program meghívott határon túli vendégei Nagymegyerből a Csemadok Szervezetének küldöttsége, a 23. Arany János Cserkészcsapat tagjai, a Vox Megere együttes, valamint Szakál László János esperes plébános voltak. Az utóbbi személy meghívásával a két település baráti kapcsolatában tovább erősödtek a gondosan szövögetett szállak, hiszen a civil szervezetek, intézmények és önkormányzatok mellett, az egyházak irányában is sikerült megtenni az első fontos lépést.

A megemlékezés 20 órakor a Szent Anna templomban vette kezdetét, ahol Kovács Attila atya és Szakál László János esperes plébános celebrálták közösen a szentmisét. A templom padsorait a vendégek és a tápiógyörgyei hívek töltötték meg jórészt, de örömteli látvány volt, hogy a környező településekről, Ceglédről, Farmosról, Jászberényből és Jászboldogházáról is érkeztek többen érdeklődők. A szentmise külsőségeit a cserkészek biztosították tiszteletteljes bevonulásukkal, míg annak különösen emelkedett pillanatait a Vox Megere együttes tagjai teremtették meg az Ave Maria és más alkalomhoz illő énekek előadásával. Az egyházi részt követően, a történelmi megemlékezés Kovács Attila plébános énekével és gitárkíséretével vette kezdetét, majd Bittera Zsuzsanna, a Csemadok Nagymegyeri Szervezetének elnöke mondta el megemlékező beszédét. A templomi műsort a Vox Megere együttes nagyszerű előadása zárta, melyet Zakál Gyula szavalatával és irodalmi felolvasásával színesített kiemelkedően.

Hála a kedvező időjárásnak, idén a tervezett fáklyás felvonulás is megvalósulhatott, a tömeg a templomtól indulva, a kastélykert kerítése mellett, a kishídon át közelítette meg, majd érkezett a torockói kopjafához. A malom és a hősök parkja közötti háromszögben kialakított emlékhely Tápiógyörgye és Torockó baráti kapcsolatának tiszteletére 2010-ben készült el, de mára kifejezi az itt lakó embereknek a szélesebb értelemben vett határon túli magyarság irányában érzett felelős gondolkodását is. A szabadtéri megemlékezés a tápiógyörgyei diákszínjátszókör előadásával és az ifjú fúvósok fellépésével zajlott le, végezetül a Székely Himnusz eléneklésével zárult az est.

Németh Csaba, Faluújság Tápiógyörgye, 2013. június 

 

 

Ünnepi Hegedűvarázs Nagymegyeren

 

Kossuth-nóták, magyar népdalok is elhangzottak Mága Zoltán Hegedűvarázs című, a felvidéki Nagymegyeren (Velky Meder) az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 165. évfordulója alkalmából szervezett, de a szlovákiai és magyarországi rendkívüli időjárás miatt csak egy héttel később tartott ünnepi gálaestjén.

Az eredeti tervek szerint a hegedűművész gálaestjét március 15-én este tartották volna, de a rendkívüli havazás és a járhatatlanná vált magyar és szlovák utak miatt a szervezők kénytelenek voltak elhalasztani a rendezvényt. Az ünnepi est főszónoka, Berényi József, a Magyar Közösség Pártja elnöke az ünnepnapon több órán át vesztegelt az M1-es autópályán, mire kiszabadították autóját a hó fogságából, így ő sem tudott volna részt venni az eseményen. Mága Zoltán a felvidéki magyarság vezető politikusának a magyar fővárosból próbált akkor segítséget nyújtani, felajánlva szállást, minden egyéb mást, amire esetleg szüksége lehet a több órán át tartott kényszerű várakozás miatt.

A szombat esti, bepótolt ünnepi rendezvényen viszont zsúfolásig megtelt a kisvárosi művelődési ház színházterme. Berényi József a magyarság megmaradásának fontosságáról, a kétnyelvűség, a kettős identitás megőrzéséről, a múlt és a történelmi hagyományok, a kultúra ápolásáról beszélt köszöntőjében.

Az ünnep, és a szabadságharc hősei előtti tisztelgésül Mága Zoltán a legnépszerűbb és legnagyobb magyar zeneszerzők művei mellett eljátszotta a „Kossuth Lajos azt üzente” című dalt, amelyet a közönség szinte egy emberkét énekelt, hogy zengett a színházterem, de a népszerű népdalokat is bátran és vidáman énekelték. A hegedűművész nagyrabecsülését fejezte ki, amiért a felvidéki magyarok őrzik a magyarságukat, nyelvüket, kultúrájukat, és példát mutatnak a hazaszeretetről az anyaországban élőknek is.

Mága Zoltán a már teljesített 100 templomi jótékonysági koncertsorozatát összesítő és bemutató exkluzív kiadványát, a Hangok és harangok című könyvét adta ajándékba Berényi Józsefnek és Néveri Sándornak, Nagymegyer város polgármesterének, de a közönség közül a legidősebb és a legfiatalabb valamint a legmesszebbről érkezett is kaphatott egy-egy ajándék lemezt a hegedűművésztől.

A magyar zenei kultúrát népszerűsítő Hegedűvarázs gálaest-sorozat 35. állomásán Mága Zoltán hegedűjátéka közben a színpadról lelépve többször besétált a közönség sorai közé, és a felvidéki kisváros lakói többször állva tapsolva köszönték meg a művésznek a feledhetetlen pillanatokat.

A 100 állomásos misszió keretében a Hegedűvarázs más magyarlakta városokba is eljut, miközben a gálaest-sorozat húsvét hétfőn már világ körüli turnéra indul. Első állomásként Németországban, Kölnben zendül majd fel a magyar művész hegedűje.
Mága Zoltán hegedűművész Facebook oldala, 2013. március 25.

feed-image Hírkövető

joomla.org