Rólunk írták

Életmű- és Közművelődési Díjakat adtak át Galántán

A Magyar Kultúra Napja alkalmából országos - immár hagyományos - emlékünnepséget tartottak Galántán.

Ennek keretén belül adták át az életműdíjakat azoknak a személyeknek, akik a kulturális szervezet életében fontos szerepet töltöttek be. Egyben az ünnepség keretén belül került sor a Csemadok Közművelődési Díj és a Gyurcsó István-díj átadására is.

Az ünnepséget mi más, mint a Himnusz nyitotta meg Csanaky Eleonóra előadásában. Majd a Csemadok országos elnöke, Bárdos Gyula köszöntötte az egybegyűlteket, amit Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár beszéde követett volna, ám az időjárás viszontagságai miatt nem tudott eljutni Galántára, így az államtitkárság főosztályvezetője, Haraszti Attila olvasta fel Potápi levelét.

Ezután kerültek kiosztásra a Csemadok-díjak.

Csemadok-életműdíjban részesült:

Záhorszky Elemér (…)  Mitro László (…)Vas Ottó( ...)  Balogh Csaba (…)
Varga László (1948) Nagymegyer. „Varga László valósította meg legtisztább formájában és legeredményesebben is a Csemadoknak azt a célját, hogy minden olyan kezdeményezést, mely a magyar kultúra fejlődését segíti, a Csemadoknak kell fölkarolni, annak égisze alatt kell megvalósítani. Különösen a kilencvenes évektől kezdődően bizonyult célravezetőnek a Csemadok ilyen szerepének a szorgalmazása. Így lehetett ott maga Varga László és a Csemadok az énekkar, a Poloska Színház, a klubmozgalom, a tánccsoport elindításánál; a diákok segítségével gyűjtött anyagból a tájház létrehozásánál, a köztéri szobrok állításának kezdeményezésénél és kivitelezésénél. Ám jól tudta, hogy erős szervezeti élet háttere nélkül mindezt elvégezni nem lehet, ezért szorgalmazta mindenkor a nagymegyeri városi szervezet szervezeti életének megszilárdítását. Az ő vezetése alatt lett ez a szervezet az egyik legjobb az egész országban. Jelentős Varga László helytörténészi pályája is. Szűkebb és tágabb környezetének, elsősorban Nagymegyernek és környékének a történetét kutatta és kutatja napjainkig. Ezidáig összesen 23 kiadvány szerzője, társszerzője. A Csemadok történetét több kiadványban dolgozta föl, de foglalkozott a régió 1848-as történetével, az 1945-48-as kitelepítésekkel, a zsidók deportálásával. Nagymegyerről és Tósnyárasdról írott monográfiái a műfaj legkiválóbb alkotásai közé tartoznak" – mondta el róla Kovács László.(…)

A díjak átadásnál közreműködött és nívós előadást adott Szeredy Krisztina (énekművész), a Nemeskosúti Berkenye Néptáncegyüttes, Csanaky Eleonóra (szavalat), Bognár Hajnalka (énekes) és Ternóczky István zongorista.(…)

Az ünnepség részeként koncertet adott a Peredi Női Kar Jónás Katalin vezényletével, akik javarészt Kodály Zoltán és Bartók Béla műveit adták elő (Egyedem, begyedem..., Levél az otthoniakhoz, Villő, Gergelyjárás).

tsák, Felvidék.ma, 2015. 1. 30.

Besnyei pályázat kiértékelése

 

 besnyei-01.jpg A katolikus és a református egyház, a helyi művelődési központ, valamint a Csemadok nagymegyeri alapszervezete 22. alkalommal szervezte meg a Besnyei György Kulturális Napokat. Programuk céljaként tűzték ki még színesebbé, ugyanakkor meghittebbé és elmélyültebbé tenni az adventi időszakot.

2014. december 8-án került sor a Csemadok helyi alapszervezete által meghirdetett pályázat kiértéklésére. A felhívásban megfogalmazott három téma közül választhattak a jelentkezők, amit tabló formájában kellett feldolgozniuk.

A zsűri döntése alapján az első helyen Bartalos Réka, a másodikon Kórósi Lilla, a harmadikon Mézes Vivien, illetve Perina Mária és Sipos Viktória végzett.

Köszönjük a részvételt!

Sörös Angéla

 

 http://www.oagvm.sk/hirfolyam , 2015. 01.03.

 

A Csemadok nem mehet nyugdíjba

Hatvanöt éve a magyar kultúra szolgálatban

NAGYMEGYER – Aki október 18-án, szombaton este érkezett a 65 éve kultúránk szolgálatában című ünnepi műsorra a művelődési központba, azt az előcsarnokban a rendező helyi Csemadok szervezet fennállásának évtizedeit bemutató dokumentum-kiállítás fogadta.

A tárlat az 1949. Június 5-én megejtett alakuló üléstől kezdve napjainkig fogja át a járásban, de országos méretekben is az elsők között létrejött és mindmáig az egyik legnagyobb és legtevékenyebb szervezet történetét. Magán az esten először a helyi nyugdíjasklub Kék Nefelejcs népdalköre lépett színpadra. Bittera Zsuzsanna, a szervezet elnöke bevezető beszédében megemlítette, hogy a város életéhez mindenkor szervesen hozzátartozott a Csemadok keretében végzett tevékenység, majd a vendégek soraiban üdvözölte dr. Harmati Zsoltot, a pozsonyi magyar nagykövetség első tanácsosát és Bárdos Gyulát, a Csemadok országos elnökét, aki ünnepi beszédében kiemelte a szövetség szerepét honi magyarságunk épülésében és megmaradásában, amiért, számos negatív jelenséget tapasztalván, ma is dolgozni kell tovább. A Kis Megyer és a Csilizke gyermek néptáncegyüttes fellépése után valójában ugyanezt hangsúlyozta Néveri Sándor polgármester, aki a 65 év kapcsán megjegyezte: előfordulhat, hogy nemsokára annyi esztendő lesz nálunk a nyugdíjkorhatár, ahány éves most a Csemadok, csakhogy a Csemadok sem most, sem később nem mehet nyugdíjba, szükség van rá. Varga László, a szervezet korábbi elnöke, helytörténész a megalakulás korántsem zökkenőmentes körülményeit elevenítette fel, az alapítótagokról sem feledkezve meg. Ezután, mintegy köszönetképpen, emléklapot nyújtottak át azon magánszemélyeknek, szervezetek képviselőinek, akik, illeteve amelyek különböző módon támogatták és támogatják a Csemadok nagymegyeri szervezetének munkáját, melyhez viszont Sátor Zoltán, a Csemadok járási elnöke gratulált a 65. évforduló alkalmából. Az est további, zárórészében Vadkerti Imre előadóművész-énekes adott műsort, de a születésnapi torta sem hiányzott.

Csallóköz, 2014/43  (bodnár gy.)

 

Emlékhelyavatás Tápiógyörgyén a Hősök Ligetében

A Torockó Baráti Társaság 2014. szeptember 6-án történelmi megemlékezést rendezett az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából. A szervező egyesület Tápiógyörgye első világháborús emlékeinek bemutatásával készült a centenáriumi eseményre. A rendezvény határon túli magyar vendégei a Csallóközből érkeztek: Néveri Sándor Nagymegyer város polgármestere, a Csemadok Nagymegyeri Szervezetének küldöttsége, a Vásárúti Dalárda, valamint a nagymegyeri 23. számú Arany János Cserkészcsapat és a komáromi 2. számú Jókai Mór Cserkészcsapat tagjai. (...)

A szeptember 6-án tartott megemlékezés, 15 órakor fénykép és dokumentumkiállítással vette kezdetét a Művelődési Ház előterében (...). A hősök emlékezetére rendezett tisztelgő műsor 16 órakor a Művelődési Ház nagytermében Farkas Noémi Kinga szavalatával kezdődött meg. A verset követően a polgármesterek megemlékező beszéde következett: Tápiógyörgye község részéről Varró István, Nagymegyer város részéről Néveri Sándor köszöntötte az egybegyűlteket. A települési vezetők után a Vásárúti Dalárda első világháborús katonadalok előadásával örvendeztette meg a közönséget. Majd Tóthné Vágány Erzsébet, Juhászné Ulviczky Zsófia, Dr. Falusi Tamás és Tóthné Erős Zinaida, a Torockó Baráti Társaság tagjai olvastak fel részleteket Balázs Vendel háborús naplójából.(...)

A beltéri megemlékezés után, a Tápió-híd mellett található Hősök Ligetében emlékhely avatás zárta a programot. Sokan ma már nem tudják, hogy e parkot Tápiógyörgye község vezető testülete létesítette 1925-ben, eredetileg annyi gesztenyefát ültetve a helyszínre, ahány hősi halottja volt a községnek az első világháborúban. A megemlékezés élő díszletét a felvidéki cserkészek felvonulása adta. A kültéri műsor Vágány József nyugállományú alezredes szavalatával vette kezdetét, aki a falu szülötteként, Vágány Illés első világháborús hadirokkant unokájaként vette ki részét a műsorból. A megemlékező beszédet Bihari József, a Pest Megyei Múzeum nyugalmazott igazgatója, a falu helytörténésze tartotta. A háborús idők tábori hangulatát a Tápiógyörgyei Ifjúsági Fúvószenekar részéről Bálint Attila és Lesták Fanni trombitaszólója biztosította. Az emlékhely felszentelését Kovács Attila atya, Tápiógyörgye község plébánosa végezte el, majd annak leleplezésére Varró István és Néveri Sándor polgármesterek lettek felkérve. A koszorúzást követően a Vásárúti Dalárda előadása zárta a programot.

Németh Csaba, Torockó Baráti társaság Facebook oldala

 

István királyra emlékeztek

 

Huszonegyedik alkalommal rendezték meg a Szent István Kulturális Napokat Nagymegyeren. Ismét megtartották a Fakanálforgató hagyományőrző főzőversenyt is, melyre 15 csapat nevezett be. A szakácsok szabadon döntöttek, mit főznek.Volt marhagulyás, pacal, de a böllér kedvence is elkészült.A zsűri tagjai, köztük Neszméri Tünde, lapunk főszerkesztő-helyetese, a helyi vöröskereszt főztjét találták a legízletesebbnek. Közben színpadra lépett, többek mellett a Tápiógyörgyei Ifjúsági Fúvószenekar és a Nagymegyeri Nyugdíjasklub Nefelejcs Népdalköre.

  A három nap során rengeteg fellépő állt közönség elé.  A koszorúzás  ünnepi  szónoka Néveri Sándor polgármester volt.  Pszota Teréz, a szervezők egyike elárulta, a rendezvénysorozattal a Csemadok aktivistái szeretnének megemlékezni államalapító királyunkról. Évente színes programot kínálnak, sok az érdeklődő, talán többen tudatosítják, Szent István szerepét a magyar történelemben.

Szabad Újság, N.T. , 2014. augusztus 20.

 

 

feed-image Hírkövető

joomla.org