István királyra emlékeztek Nagymegyeren

Augusztus 20-a az egyik legrégibb magyar ünnepnap, Szent István király napja, a keresztény magyar államalapítás napja, melynek tiszteletére koszorúzási ünnepséget tartottak Nagymegyeren.

 Valamennyien tudjuk, az államalapítás nem ünnepről, hanem sok és kemény munkáról szólt. Tudjuk azt is, hogy nagy királyunk elgondolásait, döntéseit megannyi tényező nehezítette. Sokan reménykedtek akkor a király és az ország bukásában. István király mégsem hátrált meg, s a történelem fényesen igazolta ezt a bátorságot. Ahogy István király emelt fővel, szilárd hittel állt Koppány előtt, úgy kell nekünk is összefogással kitartanunk magyarságunk és elveink mellett. E gondolatok jegyében nyitották meg koszorúzási ünnepségüket a XXIX. Szent István kulturális napok keretében a nagymegyeriek, tegnap este.

 Az ünnepség kezdetekor a nemesócsai fúvószenekart, valamint Marton Csaba szavalatát hallhattuk. Az ünnepségen többek közt részt vett Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége képviseletében Jankovics Gyula tanácsos, a testvértelepülések képviseletében Ábrahámhegy, Bácsalmás, Mecsér és Tápiógyörgye küldöttsége, a Csemadok Országos Tanács, valamint a Területi Választmány képviselői.

 Ünnepi beszédet mondott Herdics György címzetes apát. Az egyház a Példabeszédek könyvéből vett tanácsait idézte:

 „Nagy gonddal őrizd a szívedet, mert hiszen belőle indul ki az élet! Tartsd távol magadtól a száj hamisságát, egyenest előre nézzen a szemed, legyen egyenes a szemed pillantása, egyengess sima utat a lábadnak, legyenek biztosak mind az útjaid, se jobbra, se balra ne térj le az útról!”

 Elmondta, István személyiségének jellegzetes jegyei már fiatalkorában megmutatkoztak, ezt bizonyítják a fennmaradt, német császári írnokok által írt oklevelek is, amelyekben a fiatal uralkodót nem a szokásos dicsőséges, legyőzhetetlen jelzővel illetik, hanem kegyesnek és legjámborabbnak mondják. A keresztény uralkodó eszményét valósította meg.

 Szent István király szobrának megkoszorúzásában közreműködött a nemesócsai fúvószenekar. Nagymegyer város koszorúját Holényi Gergő polgármester és Lapos Ildikó alpolgármester helyezte el.

 szc 2019. augusztus 18. parameter.sk,

joomla.org