Vasárnap délután a Csemadokkal - Évet zárt a 70 éves nagymegyeri szervezet

A Csemadok nagymegyeri alapszervezete február 17-én, vasárnap, a városi művelődési központban tartotta meg évzáró tagsági gyűlését, mely kulturális műsorral kezdődött, Csémi Andrea verset adott elő, fellépett továbbá a magyar alapiskola Igricek népdalköre és citeraegyüttese,  Pacsirták éneklőcsoportja, valamint a nyugdíjasklub Kéknefelejcs dalosköre. A helyszínen Nagy Majoros Mónika kézműves munkáinak kiállítását is megtekinthették a résztvevők.

A tanácskozáson, melyet Soóky Marián alelnök, a Bartók Béla alapiskola igazgatója vezényelt le, ott volt többek között Holényi Gergő polgármester, Görföl Jenő, a Csemadok országos titkára és a magyarországi testvértelepülés, Tápiógyörgye küldöttsége. Az ezúttal közel 120 megjelent tag, ahogyan tavaly is, fényképekben gazdag kiadványt vehetett kézbe, ez főként az elmúlt évi tevékenységet foglalja egybe, és hozza közelebb a szervezet életét. A mintegy harminc – a megemlékezésektől a májusfaállításon át a főzőversenyekig terjedő – rendezvény közül a jelentősebbekről hosszabb írások is szólnak, például a hontalaság éveire szervezett megemlékezésről, a pozsonyi csata 1111. évfordulója alkalmából rendezett, kopjafaavatással egybekötött ünnepségről, az egészség jegyében megvalósított Csemadok- családi napról.

Mindezt természetesen Bittera Zsuzsanna is felidézte elnöki beszámolójában, valamint a nekünk adott nyilatkozatában, az 562 regisztrált tagot számláló szervezet gondjairól sem feledkezve meg: „A tagság létszáma évről évre enyhe csökkenést mutat. Ennek a fogyásnak több oka is van. Tagságunk átlagéletkora 60 év felett van, az egésznek több mint fele nyugdíjaskorú. A fiatalabb korosztály esetében az elköltözés problémájával szembesülünk. Vannak új tagjaink, de jellemzően ők is túlnyomórészt középkorúak vagy az idősebb korosztályból kerülnek ki. Az a tapasztalatunk, hogy a fiatalok nem érzik szükségét, hogy hivatalosan is tagságot vállaljanak szervezetünkben, akkor sem, ha rendszeresen és szívesen látogatják rendezvényeinket. Valószínűleg ez nem csak a Csemadokra vonatkozik, a megváltozott társadalmi háttér nem ösztönzi az embereket arra, hogy regisztrált tagok legyenek különböző szervezetekben. Bízunk benne, hogy a közeljövőben sikerül a fiatalabb generációval szorosabb kapcsolatot kialakítanunk…” Bittera Zsuzsanna ugyanakkor nem kis büszkeséggel számolt be arról, hogy az idén megkapták a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmányának A Csallóköz Kultúrájáért díját az eddig végzett munkáért, valamint Galántán, a Magyar Művészetért Díjrendszer díjátadó gálájának keretében, Gubcsi Lajos Ex Libris Díját. Ami ezt az évet illeti, számos, többnyire hagyományos program közül kiemelkedik az a „nagyméretű ünnepség”, melyet a helyi Csemadok-szervezet megalakulásának 70. évfordulója alkalmából terveznek.

A vitában jószerével csak a vendégek szólaltak fel, köszöntötték a szervezetet – mely egyébiránt 13 tagot számláló vezetőséggel működik, és, a fennebb elmondottak ellenére, a taglétszámot tekintve, alighanem a legnagyobb az országban –, egyszersmind megköszönték a sokrétű kulturális tevékenységet.

(bodnár gy.)

WWW.parameter.sk, 2019.2.18.

joomla.org