Pokoltanyaiak nagy találkozója

 A Torockó Baráti Társaság kezdeményezésével 2018. szeptember 1-jén került megrendezésre a „Pokoltanyaiak nagy találkozója” című rendezvény, amely a Tápiógyörgye közigazgatási területén található egykori uradalmi majorság, későbbi tanyaközpont emlékeit idézte meg, a ma is élő, évtizedekkel ezelőtt elszármazott külterületi lakosság első nagy találkozójával egybekötve. A rendezvény határon túli vendégei Tápiógyörgye csallóközi testvértelepüléséről, Nagymegyerből érkeztek, ezáltal emlékezve a Pokoltanya környezetében elhelyezkedő Nagymegyeri dűlő nevének azonosságából eredeztethető, határon átívelő barátság történelmi gyökereire. A program 14 órakor a Művelődési Házban berendezett, a tanyavilág emlékeit megidéző kiállítás megnyitásával, majd a „Pokoltanya története” című könyv bemutatójával vette kezdetét. A zsúfolásig megtelt nagyteremben a műsor nyitányát, egyben kulturális keretét a Nagymegyeri Kéknefelejcs Népdalkör fellépői adták, akik színvonalas előadással teremtették meg az alkalomhoz illő hangulatot. (...)

A program 17 órakor Pokoltanyán, a régi iskolaépület homlokzatán elhelyezett emléktábla felavatásával folytatódott. (...) Az emléktáblát Kovács Attila atya, Tápiógyörgye egyházközösség plébánosa szentelte meg, majd annak koszorúzása következett, amely során a nagymegyeri 23. számú Arany János Cserkészcsapat tagjainak tisztelgése mellett, a Tápiógyörgyei Ifjúsági Fúvószenekar tagjai játszottak indulót. Végezetül a Nagymegyeri Kéknefelejcs Népdalkör éneke zárta a megemlékezést.

A „Pokoltanya története” című könyv szerzőjeként, valamint e rendezvény szervezőjeként el kell mondanom, hogy sokak mellett számomra is különleges élmény volt az esemény minden pillanatában jelen lenni. Jó volt látni a művelődési ház zsúfolásig megtelt nagytermét, amely – Anka László szavait idézve − valóban nem az átlagos könyvbemutatók hallgatósági számát idézte. Fantasztikus érzés volt a pokoltanyai iskola kertjéből a megemlékezők utcát is ellepő tömegére pillantást vetni, majd a Himnusz sorait a jelenlévők százaival együtt énekelni. (...)

Németh Csaba, Tápiógyörgyei Faluújság, 2018. szeptember

 

joomla.org