Két világégés áldozataira emlékeztek Nagymegyeren

November 2-án, szerdán, Nagymegyeren koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak a Hősök terén az I. és a II. világháború nagymegyeri áldozatainak emlékművénél.

A városi Csemadok alapszervezet és a művelődési központ rendezésében lebonyolított hagyományos emlékünnepségen – melyen megjelent többek között Lojkovič Sámuel polgármester és Mikóczy Dénes alpolgármester – közreműködtek a kereskedelmi akadémia és gimnázium diákjai, valamint a nyugdíjasklub dalosköre, konferált Huszár Ambrus Rita tanár, a Csemadok szervezet vezetőségi tagja.

Mahulányi József római katolikus esperes-plébános mondott ünnepi beszédet és imát. Egyebek mellett hangsúlyozta, hogy a hősök, akikre emlékezünk, odaadták az életüket, ha nem is akarták, odaadták a szabadságért, a jobb életért. És nekünk beszélni kell róluk az unokáknak, kik voltak ők, miért éltek és haltak. „Tanuljunk drága halottainktól” – mondta.

Ezután a két emlékműnél – a daloskör énekhangjai mellett – koszorút helyeztek  el az önkormányzat képviselői, a Magyar Közösség Pártjának helyi szervezete, a Híd-Most párt helyi szervezete, a magyar alapiskola, a kereskedelmi akadémia és gimnázium, a 23. számú Arany János cserkészcsapat, valamint a Csemadok szervezet képviselői. Majd a diákok révén számos gyertya ontotta fényét az emlékművekre, s az emlékműveken sok-sok áldozat nevére.

www.parameter.sk,  -bor 2016. november 2.     

joomla.org