Mécsesek a deportáltak és kitelepítettek emlékére

Az 1947-48-ban Nagymegyerről deportált és kitelepített lakosokra emlékeztek szerdán a város központjában, a körforgalomtól jószerével karnyújtásnyira található emlékműnél, melyen a Csemadok helyi alapszervezetének kezdeményezésére éppen húsz esztendeje, 1996-ban lepleztek le egy, a tragikus események elszenvedőire emlékeztető táblát. Egyúttal az akkori rendezvény volt az első ilyen jellegű hivatalos emlékünnepség.

A mostani, mécsesgyújtással egybekötött megemlékezésen közreműködtek a gimnázium és magyar alapiskola tanulói, szólót énekelt Zsoldos Viktória, verset és fohászt Boráros Imre Kossuth-díjas színművész mondott.

A háborút követő béke helyett a csehszlovákiai magyarok és németek számára békétlenséget, hontalanságot hozó esztendőkre, a csallóközi városból Csehországba deportált 120 család 554 tagjára, valamint a Magyarországra kitelepített 90 család 437 tagjára id. Varga Frigyes nyugalmazott pedagógus emlékezett.

A megemlékezés, melyen mintegy százan vettek részt, köztük Lojkovič Sámuel polgármester, és amelyet Soóky Marián alapiskolai tanár, képviselő moderált, ezúttal is a Csemadok-szervezet, valamint a művelődési központ rendezésében zajlott le.

-bor, Parameter.sk, 2016.04.14.

joomla.org