Könyv az első világháborús csallóközi hadifogolytáborokról

A Horváth Lajos–Nagy Attila–Varga László helytörténész szerzőhármas Császári és királyi hadifogolytáborok a Csallóközben (1914–18) Dunaszerdahely, Nagymegyer, Somorja című kötetét nagy érdeklődés mellett február 11-én mutatták be először Nagymegyeren.

A VMK és a Csemadok szervezésében zajló esten a kíváncsi olvasók teljesen megtöltötték a helyi kultúrházat. A helytörténész szerzőhármas jegyezte kötet három város, Dunaszerdahely, Nagymegyer és Somorja történetének egy eddig kevéssé ismert 20. századi históriáját mutatja be: a három városban létrehozott császári és királyi hadifogolytáborok történetét. A Nagymegyerrel foglalkozó részről, illetve a könyv ötletéről, megvalósításáról Varga László beszélt, aki egyben röviden ismertette a helyi fogolytábor történetét, kitérve az amellett létrehozott temető históriájára is. A somorjai tábor történetét feldolgozó Horváth Lajos a hadifogságról, a hadifoglyok jogi helyzetéről szólt, míg a dunaszerdahelyi táborokkal foglalkozó Nagy Attila a város és lakosságának a táborhoz, illetve a beszállásolt katonasághoz való viszonyáról tett bővebben említést.

A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet gondozásában megjelent kiadványt a három városon kívül többek között még Szencen, Pozsonyban és Győrben is be fogják majd mutatni.

Csallóköz, 2016. február

joomla.org