Egy elveszett zászló nyomában

  „Egy elveszett zászló nyomában” című könyv bemutatója Nagymegyerben

2011. november 7-én Tápiógyörgye és Nagymegyer baráti kapcsolatának történetében újabb kettős ünnepre került sor. A szeptemberi hazai eseményt követően, ezúttal Nagymegyerben került megrendezésre az „Egy elveszett zászló nyomában” című könyv bemutatója, valamint a testvértelepülési szerződés aláírásának második fordulója. A program szervezője Nagymegyer Város Önkormányzata és a Csemadok helyi alapszervezete volt. Tápiógyörgyéről az önkormányzat képviselő-testületének küldöttsége, valamint a Torockó Baráti Társaság kirándulócsoportja látogatott el az ünnepi rendezvényre.
A házigazdák a Városi Művelődési Központban fogadták a vendégeket, majd az újonnan érkezettek számára rövid séta keretében mutatták meg a település történelmi és kulturális értékeit. A gyalogos kirándulók előbb a városi tájházban tettek látogatást, majd az útjuk során közelebbről is megcsodálhatták a köztéri alkotások gazdag gyűjteményét.
A kulturális rendezvény 17 órakor vette kezdetét a Városi Művelődési Központban, ahol a vendégek által összeállított, a két település történelmi és jelen kapcsolatát bemutató fénykép és dokumentum kiállítás várta az érdeklődő közönséget. A műsor nyitányán a házigazdák részéről Bittera Zsuzsanna, a Csemadok Nagymegyeri Szervezetének elnöke mondott köszöntő beszédet, aki értékes elemekben vázolta fel a múlt és jelen barátság legfontosabb epizódjait. A köszöntést követően Varró István, Tápiógyörgye község polgármestere, majd Mikóczy Dénes, Nagymegyer város alpolgármestere méltatta szavaival a korábban elhangzottakat. Ez után került sor a testvértelepülési szerződés újbóli, ünnepélyes aláírására. Az utóbb említett személyek kézjegyükkel és önkormányzatuk pecsétjével erősítették meg a szeptemberben már aláírt dokumentumok másodpéldányát.
A hivatalos ceremóniát követően Dudellai Katalin és Fekete Fanni tápiógyörgyei zenetanárok hangszeres előadása színesítette a programot, majd Zsoldos Viktória, a Nagymegyeri Bartók Béla Magyar Tannyelvű Alapiskola 6. osztályos tanulója énekelt népdalokat.
A műsor a két település kapcsolatának történetét feldolgozó „Egy elveszett zászló nyomában” című könyv bemutatójával folytatódott. A Németh Csaba tápiógyörgyei és Varga László nagymegyeri szerzőpáros által írt kötetet Kovács László történész, a somorjai gimnázium nyugalmazott igazgatója mutatta be és értékelte szakszerűen a jelenlévő hallgatóság számára. Ezt követően a szerzők beszéltek elvi és gyakorlati indítékaikról, melyek a könyv megírására késztették őket.
A közös mű arról a zászlóról kapta címét, amelyet a tápiógyörgyei küldöttek 1939. június 6-án adtak át a nagymegyeri levente korú ifjúságnak. A zászló sajnos elveszett a történelem viharos évtizedei során, ám a jelen barátság keretében, néhány évvel ezelőtt sikerült a régi ereklyét egy újabb adományozással pótolni. Ez utóbbi esemény tiszteletére vetítették le a házigazdák azt a 2009-ben készített felvételt, amelyben a tápiógyörgyei küldöttség vezetőjeként, a nem régen elhunyt Póczné Fehér Mária egykori polgármesterasszony mondott beszédet a Csemadok Nagymegyeri Szervezetének készített új zászló átadásának alkalmából. A vendégek nevében hálás köszönet a különösen megható, szívhez szóló gesztusért.
A rendezvényt végül a Nagymegyeri Bárdos Lajos Vegyeskar nagyszerű fellépése zárta, amely ez alkalommal is méltó keretet adott a tartalomban gazdag, színvonalas műsorhoz.
A szeptemberi és novemberi kettős program a Torockó Baráti Társaság és a Csemadok Nagymegyeri Szervezete által a Nemzeti Együttműködési Alaphoz benyújtott nyertes pályázat segítségével, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósult meg.

 

„Egy elveszett zászló nyomában” könyvbemutató Tápiógyörgyén

2015. szeptember 19-én Tápiógyörgye és Nagymegyer baráti kapcsolatának történetében kettős kiemelt ünnepre került sor. A települések polgármesterei e napon írták alá az önkormányzatok közötti testvértelepülési szerződést, valamint ez alkalommal egybekötve valósult meg az „Egy elveszett zászló nyomában. Tápiógyörgye és Nagymegyer kapcsolatának története” című könyv bemutatója is. A rendezvény szervezője Tápiógyörgye Község Önkormányzata és a Torockó Baráti Társaság volt. Nagymegyerből a város önkormányzatának és a Csemadok alapszervezetének küldöttsége mellett, a Bárdos Lajos Vegyeskar, valamint a Bartók Béla Magyar Tannyelvű Alapiskola vezetősége és az Arany János Cserkészcsapat tagjai vettek részt az eseményen.

A két közösség kapcsolatának története 1938-ban vette kezdetét, amikor az első bécsi döntés következményeként a volt Felvidék, túlnyomórészt magyarok által lakott déli sávját visszacsatolták Magyarországhoz. Az ország lakossága örömmámorban úszott, a magyar közvélemény kitörő lelkesedéssel fogadta a Felvidék egy részének visszatérését. Az országban „Magyar a Magyarért” néven gyűjtőmozgalom indult, hogy az itt élők a visszatért területek lakosait megsegítsék és ezzel a magyar haza befogadó szeretetét bizonyítsák. Tápiógyörgye ekkor Turák István főjegyző javaslatára a csallóközi Nagymegyert választotta testvértelepülésének, a község külterületén található Nagymegyer dűlőnévből kiindulva, mely a település történelmi előzményére utal. A faluban gyűjtés indult, az önkormányzat pénzt, a lakosok élelmiszert, tüzelőanyagot ajánlottak fel, az iskolások színielőadást rendeztek, hogy annak bevételét a felvidéki magyarok javára fordítsák. A település elöljárósága végül levente csapatzászlót adományozott Nagymegyernek, melyet a hazai küldöttek 1939. június 6-án díszes, lélekemelő ünnepség keretében adtak át a csallóközi kisváros főterén, annak ifjúságának. A zászló sajnos elveszett a történelem viharos évtizedei során, de sokak legnagyobb örömére 2006-ban a Tápiógyörgyei Torockó Baráti Társaság és a Csemadok Nagymegyeri Szervezetének aktív közreműködésével sikerült a kapcsolatot újrakezdeni. Az elmúlt években aztán számtalan találkozás, kirándulás, közös rendezvény bizonyította, hogy ennek a barátságnak nem csak történelmileg szép múltja, de biztos alapokra épített jövője is van. A két település önkormányzatának vezetői ennek köszönhetően úgy döntöttek, hogy az idei évben testvéri szerződés aláírásával pecsételik meg a közös együttműködés jövőbe vetett hitét.

A rendezvény 16 órakor a Művelődési Ház előterében fénykép és dokumentumkiállítással vette kezdetét, mely a történelmi kapcsolat mellett a jelen barátság kiemelkedő eseményeit mutatta be. A megnyitó verset Kiss Flóra általános iskolai tanuló szavalta, majd Kamuti Harmat középiskolás diák játszott az alkalomhoz illő gitárszólót. A köszöntő beszédet Bittera Zsuzsanna, a Csemadok Nagymegyeri Szervezetének elnöke tartotta, aki a történelmi és jelen barátság emberi oldalát méltatta.

A program 17 órakor a Művelődési Ház előadótermében a testvértelepülési szerződés aláírásával és a könyvbemutatóval folytatódott. Elsőként a Bárdos Lajos Vegyeskar magyar népdalok művészi előadásával örvendeztette meg a hallgatóságot, majd a házigazdák részéről Varró István, míg a vendégek nevében Lojkovič Sámuel polgármesterek köszöntötték a jelenlévőket. Az üdvözlő mondatok után következett a rendezvény legmagasztosabb pillanata, amikor a települések legfőbb vezetői kézjegyükkel és önkormányzatuk pecsétjével szentesítették a hivatalos dokumentumot. Az aláírást követően a polgármesterek kézfogással gratuláltak egymásnak, amit a szép számú közönség kitörő és hosszan tartó tapsviharral díjazott.

A hivatalos ceremóniát követően Bihari József, a Pest Megyei Múzeumok nyugalmazott igazgatója lett felkérve az „Egy elveszett zászló nyomában” című könyv szakmai bemutatására, mely a két település történelmi és jelen kapcsolatát dolgozza fel Németh Csaba és Varga László helytörténeti kutatók írói munkásságának eredményeképpen. A szerzők részéről Varga László, Nagymegyer város krónikása, a Csemadok városi alapszervezetének volt elnöke beszélt a könyv elkészítésének emberi oldaláról, a vele kapcsolatos motivációról, valamint a tartalom kitűzött mondanivalójáról.

A rendezvény filmvetítéssel folytatódott, mely előbb az 1938-39. évi eseményéket – így az első bécsi döntés határmódosító következményeit, a magyar honvédség bevonulását a Felvidékre, valamint a tápiógyörgyei leventék nagymegyeri utazását – mutatta be zenei aláfestéssel, majd a 2006-ban történt újabb találkozás első és legszebb pillanataiból adott a közönségnek látványos és érzelmekkel teli képsorokat.

A filmvetítést követően a könyv dedikált tiszteletpéldányainak ünnepélyes átadására került sor. A szerzők az 1939. évi tápiógyörgyei küldöttség 2006-ban még élt tagjaira emlékezve, a családi hozzátartozókat kérték fel a tiszteletpéldányok átvételére. Név szerint Balázs Mihály, Dömők Sándor és Miskolczi László levente küldöttek, valamint a községi elemi iskola ajándék festményeit elkészítő Balázs Mihályné Molnár Margit egykori diáklány voltak azok a személyek, akik 2006. július 15-én emlékeiket idézve még személyesen fogadni tudták a Csemadok Nagymegyeri Szervezetének elsőként Tápiógyörgyére látogató tagjait. Közülük Balázs Mihály az utolsó élő tanú, aki 2015-ben gyermekei közvetítésével még kezébe veheti a most megjelent könyvet.

A rendezvény végül a Bárdos Lajos Vegyeskar záró fellépésével, majd a nagyközönség számára biztosított könyvvásárlási és dedikálási lehetőséggel érkezett a végéhez. A szerzők reményei szerint Tápiógyörgye és Nagymegyer történelmi és jelenkori barátsága példát mutathat más települések számára is a határon átívelő magyar-magyar kapcsolatok eredményes ápolásához, motivációt adhat az újabb baráti szálak kialakításához.

A program a Nemzeti Együttműködési Alaphoz benyújtott nyertes pályázat segítségével, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósult meg.

Torockó Baráti Társaság FB, Németh Csaba, 2015.9.28.

joomla.org