Szent István királyra emlékeztek Nagymegyeren

Huszonötödik alkalommal rendezte meg az önkormányzat, a Csemadok alapszervezete és további civil szervezetek  a Nagymegyeri Szent István Kulturális Napokat a múlt héten. A háromnapos rendezvénysorozatban volt Fakanálforgató főzőverseny is, melybe az idén tizenkilenc csapat jelentkezett.

Soóky Marián, a Csemadok Nagymegyeri Alapszervezetének alelnöke elmondta, a Csemadok szervezte, a főzőverseny mellett, a szombat esti koszorúzást is, amelyet ökumenikus istentisztelet előzött meg. „Mierisz Tibor történész, az idei ünnepi szónok pénteken este előadást is tartott. A Csemadok egyébként a legnagyobb civil szervezet a városban. Köszönettel tartozunk Bittera Zsuzsának, az alapszervezet elnökének a Csemadokban végzett munkájáért. Több megemlékezést szervezünk évente, március tizenötödikén, azután a kitelepítettek emlékére, október hatodikán, de szervezői vagyunk a májusfaállításnak, a Corvin Mátyás Napoknak és a Besenyei György Kulturális Napoknak is” – sorolta az alelnök.

A Fakanálforgató főzőversenyen egy csapat több finomságot is készíthetett, így a zsűri tagjai, köztük Rózsár Diana, hetilapunk munkatársa, huszonnégyféle ételt kóstolhattak. Még Csehországból is érkezett főzőcsapat. Az első helyezett a magyarországi Tápiógyörgye csapata lett, a második helyen az Erdély-járók Baráti Társasága, a harmadikon pedig a Vöröskereszt csapata végzett. Az egyik díjat Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke, a Magyar Közösség Pártja elnöke ajánlotta fel, aki kérdésünkre elmondta, fontosak az ilyen rendezvények. „Ilyenkor az emberek jól érezhetik magukat, finomakat ehetnek. A csapatok megmutathatják főzőtudományukat, és ez a közösségépítés egy része”. Hetilapunk jövő heti számának Életmód rovatában megismerhetik a legjobb ételek receptjeit.

Neszméri Tünde, Szabad Újság 2015. augusztus

joomla.org