Emlékhelyavatás Tápiógyörgyén a Hősök Ligetében

A Torockó Baráti Társaság 2014. szeptember 6-án történelmi megemlékezést rendezett az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából. A szervező egyesület Tápiógyörgye első világháborús emlékeinek bemutatásával készült a centenáriumi eseményre. A rendezvény határon túli magyar vendégei a Csallóközből érkeztek: Néveri Sándor Nagymegyer város polgármestere, a Csemadok Nagymegyeri Szervezetének küldöttsége, a Vásárúti Dalárda, valamint a nagymegyeri 23. számú Arany János Cserkészcsapat és a komáromi 2. számú Jókai Mór Cserkészcsapat tagjai. (...)

A szeptember 6-án tartott megemlékezés, 15 órakor fénykép és dokumentumkiállítással vette kezdetét a Művelődési Ház előterében (...). A hősök emlékezetére rendezett tisztelgő műsor 16 órakor a Művelődési Ház nagytermében Farkas Noémi Kinga szavalatával kezdődött meg. A verset követően a polgármesterek megemlékező beszéde következett: Tápiógyörgye község részéről Varró István, Nagymegyer város részéről Néveri Sándor köszöntötte az egybegyűlteket. A települési vezetők után a Vásárúti Dalárda első világháborús katonadalok előadásával örvendeztette meg a közönséget. Majd Tóthné Vágány Erzsébet, Juhászné Ulviczky Zsófia, Dr. Falusi Tamás és Tóthné Erős Zinaida, a Torockó Baráti Társaság tagjai olvastak fel részleteket Balázs Vendel háborús naplójából.(...)

A beltéri megemlékezés után, a Tápió-híd mellett található Hősök Ligetében emlékhely avatás zárta a programot. Sokan ma már nem tudják, hogy e parkot Tápiógyörgye község vezető testülete létesítette 1925-ben, eredetileg annyi gesztenyefát ültetve a helyszínre, ahány hősi halottja volt a községnek az első világháborúban. A megemlékezés élő díszletét a felvidéki cserkészek felvonulása adta. A kültéri műsor Vágány József nyugállományú alezredes szavalatával vette kezdetét, aki a falu szülötteként, Vágány Illés első világháborús hadirokkant unokájaként vette ki részét a műsorból. A megemlékező beszédet Bihari József, a Pest Megyei Múzeum nyugalmazott igazgatója, a falu helytörténésze tartotta. A háborús idők tábori hangulatát a Tápiógyörgyei Ifjúsági Fúvószenekar részéről Bálint Attila és Lesták Fanni trombitaszólója biztosította. Az emlékhely felszentelését Kovács Attila atya, Tápiógyörgye község plébánosa végezte el, majd annak leleplezésére Varró István és Néveri Sándor polgármesterek lettek felkérve. A koszorúzást követően a Vásárúti Dalárda előadása zárta a programot.

Németh Csaba, Torockó Baráti társaság Facebook oldala

 

joomla.org