Két sztárvendég Szent István ünnepén

Évről évre nagy érdeklődés övezi a Szent István Napokat. Szent István ünnepe, Magyarország „születésnapja” szerencsére nyárra esik, így a jó idő általában adott, a többiről pedig a gazdag műsor gondoskodik. A siker pedig egyértelmű, hiszen immár két és fél napon át zajlik a rendezvény, és kinőni látszik a két helyszínt. (...)  

Ezúttal sem maradhatott el a kerékpáros teljesítménytúra, valamint az evés-ivás. A borászatok bemutatkozása és a borkóstoló rendszeresen hangsúlyos szerepet kap, és a főzőverseny iránt is nagy érdeklődés mutatkozott. A Zárdaudvaron tartott Nagymegyeri Fakanálforgatón tizenhat csapat mérte össze pörkölt- és gulyásfőző tudományát.

 

A Vad-Kanok csapatának vaddisznóból és őzből főzött gulyása nem talált legyőzőre a jókedvű szombat délutánon, amelyen Berényi József, az MKP elnöke is tiszteletét tette. A főzést a Nagymegyeri Nyugdíjas Klub férfi és női énekcsoportja, az Igricek népdalkör, a NoWEmber duo, Katona Katalin, valamint a Vox Megere duo tette teljessé. A Zárdánál Szent István szobrának megkoszorúzásával zárultak az események, itt képviseltették magukat a civil szervezetek, a politikum, az egyházak, a testvértelepülések, továbbá Dr. Morován Zsolt konzul révén a magyar nagykövetség is. A megemlékezés a magyar és székely zászlóval felvonuló, 23. sz. Arany János Cserkészcsapat közreműködésével zajlott, előtte pedig Zakál Gyula szavalta Veres Pétertől, hogy "Csak bőven termő bamba diófája ne legyél senkinek./ Ez a föld a tiéd, tarts hát meg magadnak, magyarom,/ ha nem lehetsz már benne szálfa, legyél hát cserje, vagy legyél csak gyom". Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke, valamint Csicsai Gábor, a Most-Híd parlamenti képviselője mondott beszédet, István király máig maradandó művét méltatva. A Balatonfüredi Fúvósok városunk visszatérő vendégei, a színpadi fellépésüket követően pedig a koszorúzás zenei aláfestését is ők adták, a Himnusszal bezárólag. A sétányon is egymást váltották az érdekes fellépések, a Seishin Karate Klub fiataljai tartottak bemutatót a harcművészet alapjaiból, majd a táncosok vették át a terepet. A Csiribiri, a Day Lights és a City Dance Club után a tatabányai A-Force1 TSE következett. A sokrétű programot tovább színesítette a kirakodóvásár és az ott kapható hagyományos kézműves termékek sokasága. A Nagymegyeri Szent István Napok rendezvénysorozata évről évre jelentősebbé növi ki magát. Ha a bővülés folytatódik, akár további helyszín(ek) bevonása is szóba kerülhet, ez pedig nem csak a város és a környék lakói, hanem a turisták számára is nagyobb vonzerőt jelenthet. Kíváncsian várjuk a jövő évi folytatást.

Nagymegyeri Hírmondó, 2013 szeptember, VKL

joomla.org