A nemzeti összetartozás napja

 

Megemlékezés a trianoni békeszerződés 93. évfordulója alkalmából

A nemzeti összetartozás napja az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső nemzeti emléknap Magyarországon, melyet 2010. május 31-én iktatott törvénybe az Országgyűlés.A Parlament a törvény elfogadásával kinyilvánította: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

Tápiógyörgyén 2013. június 1-én a Torockó Baráti Társaság szervezett megemlékezést a trianoni békeszerződés 93. évfordulója és a nemzeti összetartozás napja alkalmából. Az idei program meghívott határon túli vendégei Nagymegyerből a Csemadok Szervezetének küldöttsége, a 23. Arany János Cserkészcsapat tagjai, a Vox Megere együttes, valamint Szakál László János esperes plébános voltak. Az utóbbi személy meghívásával a két település baráti kapcsolatában tovább erősödtek a gondosan szövögetett szállak, hiszen a civil szervezetek, intézmények és önkormányzatok mellett, az egyházak irányában is sikerült megtenni az első fontos lépést.

A megemlékezés 20 órakor a Szent Anna templomban vette kezdetét, ahol Kovács Attila atya és Szakál László János esperes plébános celebrálták közösen a szentmisét. A templom padsorait a vendégek és a tápiógyörgyei hívek töltötték meg jórészt, de örömteli látvány volt, hogy a környező településekről, Ceglédről, Farmosról, Jászberényből és Jászboldogházáról is érkeztek többen érdeklődők. A szentmise külsőségeit a cserkészek biztosították tiszteletteljes bevonulásukkal, míg annak különösen emelkedett pillanatait a Vox Megere együttes tagjai teremtették meg az Ave Maria és más alkalomhoz illő énekek előadásával. Az egyházi részt követően, a történelmi megemlékezés Kovács Attila plébános énekével és gitárkíséretével vette kezdetét, majd Bittera Zsuzsanna, a Csemadok Nagymegyeri Szervezetének elnöke mondta el megemlékező beszédét. A templomi műsort a Vox Megere együttes nagyszerű előadása zárta, melyet Zakál Gyula szavalatával és irodalmi felolvasásával színesített kiemelkedően.

Hála a kedvező időjárásnak, idén a tervezett fáklyás felvonulás is megvalósulhatott, a tömeg a templomtól indulva, a kastélykert kerítése mellett, a kishídon át közelítette meg, majd érkezett a torockói kopjafához. A malom és a hősök parkja közötti háromszögben kialakított emlékhely Tápiógyörgye és Torockó baráti kapcsolatának tiszteletére 2010-ben készült el, de mára kifejezi az itt lakó embereknek a szélesebb értelemben vett határon túli magyarság irányában érzett felelős gondolkodását is. A szabadtéri megemlékezés a tápiógyörgyei diákszínjátszókör előadásával és az ifjú fúvósok fellépésével zajlott le, végezetül a Székely Himnusz eléneklésével zárult az est.

Németh Csaba, Faluújság Tápiógyörgye, 2013. június 

 

 

joomla.org