Ünnepi Hegedűvarázs Nagymegyeren

 

Kossuth-nóták, magyar népdalok is elhangzottak Mága Zoltán Hegedűvarázs című, a felvidéki Nagymegyeren (Velky Meder) az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 165. évfordulója alkalmából szervezett, de a szlovákiai és magyarországi rendkívüli időjárás miatt csak egy héttel később tartott ünnepi gálaestjén.

Az eredeti tervek szerint a hegedűművész gálaestjét március 15-én este tartották volna, de a rendkívüli havazás és a járhatatlanná vált magyar és szlovák utak miatt a szervezők kénytelenek voltak elhalasztani a rendezvényt. Az ünnepi est főszónoka, Berényi József, a Magyar Közösség Pártja elnöke az ünnepnapon több órán át vesztegelt az M1-es autópályán, mire kiszabadították autóját a hó fogságából, így ő sem tudott volna részt venni az eseményen. Mága Zoltán a felvidéki magyarság vezető politikusának a magyar fővárosból próbált akkor segítséget nyújtani, felajánlva szállást, minden egyéb mást, amire esetleg szüksége lehet a több órán át tartott kényszerű várakozás miatt.

A szombat esti, bepótolt ünnepi rendezvényen viszont zsúfolásig megtelt a kisvárosi művelődési ház színházterme. Berényi József a magyarság megmaradásának fontosságáról, a kétnyelvűség, a kettős identitás megőrzéséről, a múlt és a történelmi hagyományok, a kultúra ápolásáról beszélt köszöntőjében.

Az ünnep, és a szabadságharc hősei előtti tisztelgésül Mága Zoltán a legnépszerűbb és legnagyobb magyar zeneszerzők művei mellett eljátszotta a „Kossuth Lajos azt üzente” című dalt, amelyet a közönség szinte egy emberkét énekelt, hogy zengett a színházterem, de a népszerű népdalokat is bátran és vidáman énekelték. A hegedűművész nagyrabecsülését fejezte ki, amiért a felvidéki magyarok őrzik a magyarságukat, nyelvüket, kultúrájukat, és példát mutatnak a hazaszeretetről az anyaországban élőknek is.

Mága Zoltán a már teljesített 100 templomi jótékonysági koncertsorozatát összesítő és bemutató exkluzív kiadványát, a Hangok és harangok című könyvét adta ajándékba Berényi Józsefnek és Néveri Sándornak, Nagymegyer város polgármesterének, de a közönség közül a legidősebb és a legfiatalabb valamint a legmesszebbről érkezett is kaphatott egy-egy ajándék lemezt a hegedűművésztől.

A magyar zenei kultúrát népszerűsítő Hegedűvarázs gálaest-sorozat 35. állomásán Mága Zoltán hegedűjátéka közben a színpadról lelépve többször besétált a közönség sorai közé, és a felvidéki kisváros lakói többször állva tapsolva köszönték meg a művésznek a feledhetetlen pillanatokat.

A 100 állomásos misszió keretében a Hegedűvarázs más magyarlakta városokba is eljut, miközben a gálaest-sorozat húsvét hétfőn már világ körüli turnéra indul. Első állomásként Németországban, Kölnben zendül majd fel a magyar művész hegedűje.
Mága Zoltán hegedűművész Facebook oldala, 2013. március 25.

joomla.org