Varga László történelemtanár kapta az idei Patria-díjat

 

Mélföldkövek címmel pénteken és szombaton az érsekújvári járásbeli Udvardon tartották a helytörténészek XVI. országos találkozóját. A konferencia idei témája a kitelepítés és a deportáció.

A Pro Patria Honismereti Szövetség, a Csemadok Országos Tanácsa, a somorjai Bibliotheca Hungarica, Udvard Község Önkormányzata, a Csemadok Érsekújvári Területi Választmánya  és Udvardi Alapszervezete szombaton átadta a Patria-díjat Varga László történelemtanárnak, helytörténeti kiadványok szerzőjének, aki kutató munkára biztatta a diákjait is.

A méltatásban elhangzott, hogy a díjazott számos értékes munkát mondhat a magáénak. Ezek közül kiemelték az Amikor elindult a vonat címűt, melyben a Nagymegyert és környékét érintő települések lakosaink deportálásával és kitelepítésével foglakozik. A rendezvényen megnyitották a Nyelvében él a nemzet című kiállítást.

Koncsol László, a honismereti szövetség elnöke személyes emlékeit osztotta meg a jelenlévőkkel a kitelepítés és deportálás kapcsán. Popély Árpád történész Lakosságcsere vagy kitelepítés, Momko Miloš  történész-levéltáros  pedig a Magyarországi Szlávok Antifasiszta  Frontja címmel tart előadást. A rendezvényen részt vett Vadkerty Katalin történész is.

Végh László, a Bibliotheca Hungarica gyűjtemény igazgatója,  A hontalanság éveinek irodalma 1990 után című előadásában számolt be a könyvtári állományról, a témát feldolgozó szakirodalomról.

Új Szó, 2012. április 29. Száz Ildikó

joomla.org