Régi évet zárt, és újat kezdett a Csemadok

 Február legelején tartotta évzáróját a Csemadok helyi alapszervezete. A művelődési ház báltermében tartott rendezvényen a szervezeti beszámolókat és hozzászólásokat gazdag kultúrműsor vezette fel. A fellépők sokasága bőven igazolta Nagymegyer változatos kulturális életét.

Ambrus Rita szavalatával kezdődött az esemény, majd az idén 120 éves Bárdos Lajos Vegyeskar lépett fel. Őket Petro Krisztina, a Megyersztár győztese követte egy népdalcsokorral, majd a City Dance Club moderntánccsoport három korcsoportja borította színekbe a színpad előtti teret.

Az előadások után Varga László, a Csemadok helyi elnöke nyitotta meg a szakmai részt. Szavai szerint az ezredforduló körüli években megváltoztak a körülmények, a családok nehéz anyagi helyzetben élnek, a magyarságtudat megtartása háttérbe szorult a napi gondok mögött. Elmondta, hogy a Csemadok feladata ezen változtatni, méghozzá a kultúra megtartó erejével. Kiemelte a szervezet sikeres közös rendezvényeit a várossal, a civil szervezetekkel, sőt Tápiógyörgye önkormányzatával is. Örömteli fejlemény az ifjúsági rendezvények megugró aránya: a 2010-es néggyel szemben 2011-ben már kilenc ilyen jellegű eseményben működött közre a Csemadok. Mindez azt mutatja, hogy az ifjúság igényli a kulturális életet, így van mire alapozni. A megnyitóbeszéd után a jubilánsok köszöntése következett.

Néveri Sándor polgármester a 700 fős szervezet egyben tartásával és működtetésével elvégzett hatalmas munkát méltatta. Felhívta a figyelmet, hogy míg a szocialista rendszerben, megtűrt szervezetként, jutott némi állami támogatás a Csemadoknak, addig jelenleg egyetlen eurót sem kap, ami megalázó viselkedés egy ilyen múltú és beágyazottságú szervezettel szemben. A polgármester felhívta a figyelmet, hogy márciusban mindenki arra szavazzon, aki valóban a magyarok, a magyar kultúra és a magyarlakta területek érdekeit képviseli.

Görföl Jenő, a Csemadok országos tanácsa elnöke a fiatal korosztályok hiányzására figyelmeztetett. A magyar fiatalok nem csupán a magyar kultúra szervezéséből maradnak ki, hanem a magyar iskolából is. A támogatással kapcsolatban kijelentette, hogy a politikusok által szétlopott pénzből gyönyörűen megélhetne a kultúra. Lázok Attila, a szervezet területi választmányának elnöke, rendhagyó felszólalásában a magyarság mibenlétét boncolgatta. Jelentős 20. századi politikusok idézeteit hívta segítségül mindehhez, és hangsúlyozta a helyes választás fontosságát márciusban.Virágh Mária a Nagymegyeri Fotóklub képviseletében köszönte meg a Csemadok támogatását, majd Hencz Annamária számolt be az idősödő tagoknak tartott alzheimer-tréningekről. Pónya Krisztián, az Arany János Cserkészcsapat vezetője összefogást és az ellenségeskedés városon kívül hagyását kérte. Őt Soóky Gabriella követte a szószéken. A rokkantak szervezetének nevében több optimizmust kért, amihez szavai szerint példát lehetne venni a rokkantaktól. A felszólalásokat Petőcz László, a Vox Megere együttes tagja zárta, és szintén összefogást sürgetett. A magyarságtudat fontosságáról beszélt, és mint mondta, „Nemzetünknek küldetése van. A Vox Megere a zenéjével és szellemiségével is azt képviseli, hogy összetartozunk.” A felszólalások után további két évre megválasztották a nagymegyeri Csemadok elnökségét és ellenőrző bizottságát, valamint meghosszabbították Varga László elnöki megbízatását. Elfogadták a 2011-es év eseményeinek beszámolóját, a 2011-es év gazdálkodási beszámolóját, valamint az idei év tervezett rendezvényeit.

Záróakkordként a Vox Megere együttes fellépése következett, a hosszú délutánt követően lassan fogyatkozó, ám lelkes közönség előtt. 

Nagymegyeri Hírmondó, 2012 február  (vkl)

joomla.org