Emléktábla avatás a málenkij robot helyi áldozatainak tiszteletére

2011. október 22-én rendhagyó megemlékezésre került sor Tápiógyörgyén. Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójának megünneplése mellett, a málenkij robot helyi áldozatainak állítottak a civil szervezetek emléktáblát. A községi rendezvény szervezését a Torockó Baráti Társaság vállalta fel, lehetőséget teremtve ezzel a falu és az egyesület felvidéki barátaival történő közös megemlékezésre. Tudvalevő, hogy Tápiógyörgye község 2006-óta ápol szoros kapcsolatot egy csallóközi magyar kisvárossal Nagymegyerrel. A rendezvény határon túli vendégei Nagymegyer Város Önkormányzata és a Csemadok Nagymegyeri Szervezetének küldöttsége, valamint a Bárdos Lajos Vegyeskar volt. Mellettük Újszilvás község önkormányzati vezetői kaptak meghívót, a málenkij robot közös áldozataira való tekintettel.
Az 1956-os megemlékezés 17 órakor vette kezdetét a Művelődési Ház nagytermében. A Himnusz után Varró István Tápiógyörgye község polgármestere mondott rövid köszöntőt, majd a nagymegyeri vendégek műsora következett, akik színvonalas és értékben gazdag programmal készültek az alkalomra. Elsőként Csémi Andrea szavalatát hallhatták a jelenlévők, majd Varga László a Csemadok Nagymegyeri Szervezetének elnöke mondta el megemlékező beszédét, az 1956-os forradalom és a felvidéki magyarság kapcsolatát taglalva. A vendégek fellépését a Bárdos Lajos Vegyeskar zárta, mely rendkívül tetszetős előadásával emelte az ünnepség hangulatát. A Tápiógyörgyei Ifjúsági Fúvószenekar, Horváth Antal: „Üveges tánc” című darabjával lepte meg a közönséget. Végül a Tápiógyörgyei Diák Színjátszókör érzelmekkel telített színjátéka fejezte be az 56-os programot.
Az ünnepi megemlékezés 18 órakor emléktábla avatással folytatódott a málenkij robot helyi áldozatainak tiszteletére. A kezdeményezés 2011. tavaszán indul, amikor az Észak Nyugat Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége levélben kereste meg Tápiógyörgye Község Önkormányzatát. A Szövetség azzal a kéréssel fordult községünk vezetőihez, hogy segítsék feltárni a málenkij robot helyi áldozatainak listáját, ezzel támogatva törekvésüket egy országos gyűjtemény létrehozásához. A levél és az ahhoz csatolt kérdőív jótékony módon ösztönözte a téma helytörténeti forrásainak kutatását, valamint az áldozati emlékhely kialakítását.
A Györgyei Kalendárium 1998-as számában Németh István írásából lehet megtudni, hogy a szovjetek 1945. február 12-én közel hetven személyt hurcoltak kényszermunkára a községből. Közülük 50 főt Tápiógyörgye mai területéről, a többieket Újszilvás, akkor Tápiógyörgyéhez tartozó részéről gyűjtöttek össze. A foglyokat előbb az Izsold-féle ház pincéjébe zárták, majd Ceglédre kísérték őket, ahol néhány hetes tartózkodás után önkéntesen jelentkezhettek a híd és vasútépítő brigádba. Akik ezt tették, azoknak szerencséjük volt. Ők megúszták egy év kényszermunkával, amit Munkács, Komárom, Pozsony környékén, majd Csehország és Ausztria területein töltöttek le, aztán hazajöhettek. A többieket, akik Cegléden nem jelentkeztek önkéntesnek, azokat a Szovjetunió távolabbi vidékeire szállították, sorsukról ez idáig nem sikerült többet kideríteni.
Sajnos az elmúlt idők hosszúsága rendkívüli módon megnehezítette az áldozatok listájának felkutatását. Újszilvásról eddig nem ismertek a pontos adatok, Tápiógyörgyén összesen 19 nevet sikerült a visszaemlékezések alapján beazonosítani. Ők ÁBC sorrendben a következők: Barna István, Balázs László, Bene József, Bolgár János, Dömők András, Gál János, Juhász Béla, Koperneczki István, Ladányi Géza, Ladányi István, Lévai István, Megyes János, Miskolczi Béla, Petró János, Potrogya István, Sági János, Sinka Ferenc, Somosvári József, Varró József. Fontos azonban megjegyezni, hogy ebben az esetben az is áldozatnak tekintendő, aki megszökött, vagy végül a szovjetek engedélyével hazatérhetett a fogságból.
A málenkij robot áldozatainak állított emléktábla a Községháza homlokzatára került, melynek márványba vésett betűiből az alábbi szöveg olvasható: „MÁLENKIJ ROBOT 1945. február 12-én a szovjetek közel hetven személyt hurcoltak kényszermunkára a község területéről. Az áldozatok emlékére állítatták a tápiógyörgyei civil szervezetek. 2011.„ Az esti ünnepség díszletét a színjátszók fáklyás sorfala biztosította. Közülük Molnár Eszter mondott verset. Az emléktáblát Varró István Tápiógyörgye község polgármestere, valamint Lapos Ildikó Nagymegyer város alpolgármester asszonya leplezte le. A megemlékezés koszorúzással végződött, ahol Tápiógyörgye, Újszilvás és Nagymegyer Önkormányzatai, valamint a Csemadok vezetői helyezték el koszorújukat.
A Torockó Baráti Társaság, mint kezdeményező egyesület köszönettel tartozik mindazon civil szervezetek, körök, baráti társaságok részére, akik elvi vagy anyagi támogatásukkal biztosították az együttműködést az emléktábla felállításához: Baráti Kör, Faluvédő Egyesület, Horgász Egyesület, Ifjú Fúvósokért Egyesület, Községi Sport Klub, Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Tápiógyörgyei Asztalitenisz Sport Klub, Tápió Lövész Sport Klub, és a Torockó Baráti Társaság. Mellettük, köszönet Tápiógyörgye Község Önkormányzatának, amiért engedélyezte az emléktábla felállítását, illetve mindazon személyeknek, akik jelenlétükkel megtisztelték a rendezvényt, fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt. Végezetül külön hála azoknak, akik kinyitották kapuikat és visszaemlékezéseikkel eredményesen segítették a témában tett helytörténeti kutatásokat!

Németh Csaba
A Torockó Baráti Társaság elnöke

Tapiókultura.hu 

 

 

 

                                                                  

joomla.org