Egy több mint 70 éves barátság

NAGYMEGYER/ TÁPIÓGYÖRGYE – E sorok írója Nagymegyer városa, illetve a Csemadok delegációjának tagjaként vett részt a falunapi ünnepségeken Tápiógyörgyén.

Leginkább az okozott örömöt, hogy új barátságokat köthetek és olyan települést ismerhetek meg, ahol eddig még nem jártam, valamint arról is többet megtudhatok, hogyan is alakult a két település barátsága az elmúlt évtizedek során. Már az érkezéskor gyönyörű kép fogadott, ugyanis az egész faluban gondozott virágágyások szegélyezik az utakat, a központban pedig gyönyörűen felújított községi épületek, az alapiskola, a községháza, a gyógyszertár, a szociális otthon vagy a templom állt. Varró István, a falu polgármestere el is mondta, hogy az elmúlt években rengeteg fejlesztési programban vett részt a falu, amelyekért aztán elismerésekben is részesült.

"2002-ben kerültem a falu élére polgármesterként, 2008-ban sajnos ennek vége szakadt egy időre az akkori képviselő-testülettel való rossz viszonyom miatt, de a lakosok meggyőztek, hogy 2010-ben ismét próbálkozzam meg a választásokkal. Tavaly aztán meggyőző fölénnyel nyertem meg a választásokat, és folytathattam a munkát. Büszke vagyok arra, hogy az én ténykedésem idején sokat fejlődött a falu. Természetesen köszönetet kell mondanom elődeimnek is, akik ehhez megteremtették az alapot, hogy aztán a falu sikerrel pályázhasson a magyar kormány, illetve az Európai Unió pályázatain. Ezen programok keretén belül a falu központját sikerült felújítanunk, közte a római katolikus templomot is. Mivel a templom nincs a falu tulajdonában, így azt nem is tudtuk kezdetben felújítani EU-s alapokból, de a váci püspökkel, Bér Miklóssal való tanácskozásunk után sikerült megoldani,hogy a falu bérbe vegye a templomot, és ezáltal az alapokhoz is hozzáférhettünk. Mégsem maradhatott ez az intézmény renoválatlanul a falu közepén. Az elmúlt évek alatt több elismerést is szereztünk a falunak. 2005-ben megnyertük a magyarországi falumegújítási versenyt, egy évvel később pedig az európai falumegújítási megmérettetésen ezüstérmet szereztünk. 2007-ben a "legvirágosabb magyar falu" címet is elnyertük, ennek köszönhetően képviselhettük a községet az európai Entent Floral elnevezésű versenyen, ahol pedig a második helyet szereztük meg. Örvendek annak is, hogy mindeközben jó baráti kapcsolatot építhettünk ki több európai településsel, köztük három olasz faluval, egy lengyellel, egy svájcival, valamint Nagymegyerrel" - mesélte a polgármester.

A két település barátságának története több, mint 70 évre nyúlik vissza. A helyi Torockó polgári társulás vezetője, Németh Csaba kérdésemre elmondta, hogy a két község képviselőinek első találkozója 1939-ben valósult meg.

A községbe látogató nagymegyeri delegáció tagja volt Gútay László, a városi kultúrház igazgatója, valamint Bittera Zsuzsanna, a Csemadok vezetésének tagja.

Parameter, Vladislav Kmeť, 2011. július 25.

 

joomla.org