Koszorúzás, koncert, szavalóverseny a nemzeti ünnep jegyében

 

NAGYMEGYER - Több rendezvény is zajlott a csallóközi fürdővárosban a megemlékezések keretében. A 1848/1849-es magyar forradalom és szabadságharc 163. évfordulója alkalmából a nagymegyeri református temetőben Szeghy Zsigmond honvéd sírjánál tegnap délután megtartott koszorúzással tisztelegtek a hősök előtt.

Ünnepi beszédet Varga László helytörténész, a nagymegyeri Corvin Mátyás Gimnázium tanára mondott. Ezt követően az önkormányzat nevében Néveri Sándor polgármester és Lapos Ildikó alpolgármester, valamint a helyi iskolák és azok magyarországi testvériskoláinak képviselői, továbbá a Csemadok, a Magyar Koalíció Pártjának helyi szervezete, a Magyar Köztársaság nagykövetsége, a helyi cserkészcsapat és további nagymegyeri lakosok is elhelyezték az emlékezés koszorúit, virágait.

Délelőtt a gimnázium Zsapka Attila és Madarász András Szabadság – 1848. március 15. című koncertjével emlékezett meg a nemzeti ünnepről.

Ugyanekkor a magán-szakközépiskolában pedig a magyar forradalom és szabadságharc emlékére rendezett szavalóverseny második évfolyama zajlott magyarországi részvevőkkel is.

Egyébként a megemlékezések sora még vasárnap délután kezdődött a városi művelődési otthonban megtartott, A költő visszatér című ünnepi műsorral, melynek keretében fellépett a Vox Megere együttes zenés-verses műsorával, közreműködtek a magyar alapiskola, a művészeti alapiskola és a gimnázium tanulói és a Bárdos Lajos Vegyes Kar is. A vasárnapi ünnepi emlékműsor szónoka Berényi József, az MKP országos elnöke volt.

(Paraméter, Kovács Zoltán, 2011. március 16.)

joomla.org